TAG ELOFLEX MED PÅ FLYET

Eloflex' el-kørestole overholder alle regler og standarder, der er fastsat af International Air Travel Association (IATA). I vores korte guide finder du vigtige oplysninger, nyttige tips og relevante dokumenter til din næste rejse.

HVIS DU SKAL UD AT FLYVE:

Skal du ud at flyve med din Eloflex? Det er du ikke alene om, men det er vigtigt at være godt forberedt. Før du bestiller billet eller tager i lufthavnen, anbefaler vi, at du læser nedenstående information. Vi har beskrevet de vigtigste procedurer og regler og delt nogle personlige erfaringer med flyrejser for at gøre din rejse nemmere.  

BEMÆRK! Tjek altid med flyselskabet, om du kan medbringe din Eloflex, FØR du bestiller dine flybilletter. Vi anbefaler også, at du beder om en skriftlig bekræftelse på e-mail. Hvis flyselskabet har valgt ikke at følge de internationale retningslinjer fra IATA og afviser, at du kan tage kørestolen med ombord, foreslår vi, at du bestiller din rejse med et andet flyselskab.

1. Generelt
Internationale regler fastslår, at batteridrevne kørestole eller andre lignende hjælpemidler som anvendes af passagerer, hvis bevægelighed er begrænset på grund af handicap, helbred, eller midlertidig funktionsnedsættelse, gerne må medbringes på fly som indchecket bagage. De fleste flyselskaber følger og retter sig efter IATAs internationale regler, som er beskrevet nedenfor.  Det er dog værd at bemærke, at de enkelte flyselskaber frit kan fortolke reglerne, som de vil, eller have deres egne specifikke retningslinjer. I sidste ende er det piloten, der bestemmer. Det er derfor vigtigt at kontakte det specifikke flyselskab for at høre, hvilke regler de har, før du booker din flyrejse. 

2. Sådan fungerer det
Når du bestiller din rejse, skal du sørge for at angive, at du ønsker at medbringe en el-kørestol på flyet. Flyselskabet vil derefter stille dig en række opfølgende spørgsmål, herunder oplysninger om el-kørestolens vægt og størrelse, batteritype, -vægt og -effekt. Du kan finde svarene på disse spørgsmål i dokumenterne nedenfor. Ved ankomst til lufthavnen skal du henvende dig ved den almindelige check-in-skranke. Personalet der kontakter lufthavnens assistanceservice, som kommer med en manuel kørestol til brug i lufthavnen. Efter check-in skal du tage din Eloflex med hen til bagageindleveringen for speciel bagage, som sørger for, at din el-kørestol kommer ud på flyet. Hvis du ikke har en beskyttelsestaske, anbefaler vi, at du lejer en i lufthavnen.

3. Det siger reglerne
De fleste flyselskaber benytter IATAs internationale regler, især IATA Dangerous Goods Regulations, som er retningslinjer for transport af el-kørestole på fly. I den seneste udgave af disse regler står der følgende: 

 • For at en el-kørestol skal kunne transporteres med fly skal batterierne være flygodkendt, hvilket betyder, at de skal have gennemgået den internationale test UN38.3. Alle batterier i Eloflex' elektriske kørestole opfylder denne standard (Eloflex bruger lækagesikre batterier uden væsker). Du kan få en kopi af testresultaterne ved at klikke på nedenstående links.

 • Der er begrænsninger for, hvor høj effekt batterier må have, for at man må medbringe dem på flyet. Ifølge IATAs regler (2.3.2.4) må man medbringe et batteri på max 300 Wh samt et reservebatteri ligeledes på max 300 Wh. Batterierne i Eloflex' el-kørestole er på 240 Wh pr stk.
 • IATA-reglerne siger at begge batterier skal fjernes fra din Eloflex før den checkes ind. Batterierne skal medbringes i kabinen som håndbagage. Når du har fjernet batterierne, siger reglerne, at batteriernes stik skal være beskyttet mod kortslutning. Den nemmeste måde at gøre det på er at dække stikkene på batterierne med tape, f.eks. gaffatape. Batterierne skal også opbevares i plastikposer. Vi anbefaler de såkaldte ziplock-poser.


Vær opmærksom på, at de enkelte flyselskaber har lov til at fortolke reglerne forskelligt og kan endda have deres egne regelsæt. Hvis du vil læse den fulde ordlyd af IATAs regler (på engelsk) finder du § 2.3.2.4 (Wheelchairs/Mobility Aids with Lithium Batteries ) i dokumentet nedenfor.

4. Vores erfaring
Tusindvis af Eloflex-brugere har fløjet til forskellige destinationer over hele verden i de seneste år, og mange har delt deres erfaringer med os. De fleste siger det samme, nemlig at der ikke har været nogle som helst problemer med at tage deres Eloflex med på flyrejsen. Størstedelen checkede bare el-kørestolen ind som den er, uden at behøve at gøre noget.

Nogle flyselskaber beder dog i stigende grad passagererne om at tage batterierne ud af stolen og medbringe dem som håndbagage. Det kan derfor være en god ide at øve sig i at tage batterierne ud derhjemme før flyveturen, så det ikke føles stressende ved check-in. Som tidligere nævnt skal batteriernes stik være dækket med tape, og de skal opbevares i separate plastikposer og medbringes i kabinen som håndbagage. Hvis du er forberedt på forhånd, burde der ikke være nogen problemer.

Enkelte brugere har valgt at lade et batteri blive hjemme og kun medbringe et enkelt på rejsen. Det er helt fint, og din Eloflex fungerer lige så godt med kun ét batteri. Du skal bare huske, at rækkevidden så bliver halveret, så du skal oplade oftere end du plejer. En del brugere har beskrevet, hvordan de har oplevet at personalet i kundeservice, ved booking og selv ved check-in nogle gange selv er usikre på, hvilke regler de skal følge. For at undgå eventuelle problemer er det en god ide selv at være velinformeret, så du kan stå på din ret. Det kan også være en god idé at udskrive og medbringe dokumentation for reglerne på din rejse (se nedenfor).

5. Udskriv dokumenter
Når du ankommer til lufthavnen, kan det være nyttigt at have vigtige oplysninger med på papir, især hvis du får stillet yderligere spørgsmål ved check-in. Vi anbefaler derfor, at du udskriver følgende dokumenter:

Fakta om el-kørestol og batterier – Model C 

Fakta om el-kørestol og batterier – Model X

Fakta om el-kørestol og batterier – Andre modeller 

Test og godkendelse af batterier UN38.3 – Model C

Test og godkendelse af batterier UN38.3 – Model X

Test og godkendelse af batterier UN38.3 – Andre modeller

Sådan tages batterierne ud 

IATAs internationale regler

Slideshow Items

 • Optimer din opladning

  Hvordan oplader man bedst sin Eloflex? Find ud af, hvordan du forlænger batterilevetiden og forbedrer rækkevidden.

 • Tag din Eloflex med i bilen

  Et af de mest almindelige spørgsmål, vi får fra vores brugere, er, om vi har nogle tips til, hvordan man nemt får en Eloflex ind i bilen. Nedenfor har vi samlet de mest almindelige måder.

 • Vedligehold din Eloflex

  Du behøver ikke at sende din Eloflex til service, men for at forlænge din el-kørestols levetid er det en god ide at vedligeholde den i henhold til vores tips og instruktioner.